Pierniczki, które nie dotrwają do Świąt, bo zjesz wszystkie od razu.

Mam sprawdzony przepis na pierniczki, które piekłam już 4 razy w tym miesiącu. Pełne blachy znikają z oka, zanim zdążę je do końca polukrować. Nie trzeba czekać tygodniami, aż zmiękną, bo po upieczeniu są od razu bardzo mięciutkie i ten zapach podczas pieczenia , który się unosi w całym domu. Rozmarzyłam się…

ŚWIETNE NA CODZIEŃ DO KAWY, na Święta, choinkę czy kiermasz świąteczny dla dzieci w szkole. PRZEPIS który polubisz na pewno!

SKŁADNIKI potrzebne do przygotowania pierniczków:

Do miski na raz dodaję- 2 duże łyżki miodu lejącego, 2 szklanki mąki pszennej, wsypuję 3/4 szklanki cukru, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,  10 gram przyprawy piernikowej (gotowej do kupienia w sklepach), dużą  łyżkę masła, 1 jajko, oraz mniej niż pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Ciasto wyrabiam rękoma w misce.  Ciasto łatwo się wyrabia i bardzo szybko. Ładnie się wałkuje. Po ułożeniu pierniczków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je pędzlem roztrzepanym jajkiem. Piekę na  środkowym poziomie od 8 do 10 minut na brązowy kolorek w 180 stopniach.  Nie ma co za długo piec, bo są wtedy za twarde. Na koniec kupnym lukrem w różnych kolorach dekoruję. Lukier sprawia, że tak szybko też potem nie stwardnieją.

wał

pier1

Zawsze smaruję je jajkiem przed włożeniem do pieca

pier2

piu

Jak byście chcieli powiesić je na choince, to z pomocą słomki zrobicie piękne dziurki przed pieczeniem 😉

Przypomnę Wam też sposób na truskawki z pomocą słomki- ależ ona jest pomocna w kuchni!

tr

trr

Przyślijcie zdjęcia jak się skusicie  i wystawcie opinię w komentarzu!

20171030_090935

Mój wcześniejszy przepis od Agi który polecałyśmy rok temu, ale zdecydowanie szybciej mi z tymi dziś poszło.

http://izulekcieurzadzi.pl/wpis-i-przepis-na-pierniczki-domowej-roboty-palce-lizac/

poii

ju

Znalazłam w google przepis na przyprawę własną do pierników, zrobioną w termomixie. Ja też zamierzam ją zrobić. Wtedy napiszę jeszcze czy warto.

Składniki:

  • 4 laski cynamonu cejlońskiego (ja na przykład używam takiego)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 5g mielonej gałki muszkatołowej
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 25 wyłuskanych nasion kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmielić 1min30s/obr.10. Przyprawę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.

3 komentarzy

  1. Agnieszka E. Rowka 30 października 2017 o 11:13

    Ale kobieto kusisz 😉 chyba i ja tez zrobie ^_^

    Odpowiedz
  2. Izabela 1 listopada 2017 o 16:06

    Oooo a dzis myślałam o pierniczkach 😂😂😂I trafiłam na twój wpis :-)
    To przeznaczenie 😂😂Trzeba potrenować przed świętami

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 1 listopada 2017 o 20:54

      przeznaczenie 😉 Jak miło. Przepis rewelacja!!!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *