Przepis na pierniczki, które nie dotrwają do Świąt

Mam sprawdzony przepis na pierniczki, które piekłam już 4 razy w tym miesiącu. Pełne blachy znikają z oka, zanim zdążę je polukrować. Nie trzeba czekać tygodniami aż zmiękną, bo po upieczeniu są bardzo mięciutkie i ten zapach podczas pieczenia , który się unosi w całym domu. Rozmarzyłam się. ŚWIETNE NA CODZIEŃ DO KAWY, na Święta, na choinkę czy kiermasz świąteczny dla dzieci w szkole. PRZEPIS który polubisz na pewno. SKŁADNIKI potrzebne do przygotowania pierniczków:

Do miski na raz dodaję- 2 duże łyżki miodu lejącego, 2 szklanki mąki pszennej, wsypuję 3/4 szklanki cukru, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,  10 gram przyprawy piernikowej (gotowej do kupienia w sklepach), dużą  łyżkę masła, 1 jajko, oraz mniej niż pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Ciasto wyrabiam rękoma w misce.  Ciasto łatwo się wyrabia i bardzo szybko. Ładnie się wałkuje. Po ułożeniu pierniczków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je pędzlem roztrzepanym jajkiem. Piekę na  środkowym poziomie od 8 do 10 minut na brązowy kolorek w 180 stopniach.  Nie ma co za długo piec, bo są wtedy za twarde. Na koniec kupnym lukrem w różnych kolorach dekoruję. Lukier sprawia, że tak szybko też potem nie stwardnieją.

wał

pier1

Zawsze smaruję je jajkiem przed włożeniem do pieca

pier2

piu

20171030_090935

Mój wcześniejszy przepis od Agi który polecałyśmy rok temu, ale zdecydowanie szybciej mi z tymi dziś poszło.

https://izulekcieurzadzi.pl/wpis-i-przepis-na-pierniczki-domowej-roboty-palce-lizac/

poii

ju

Znalazłam w google przepis na przyprawę własną do pierników, zrobioną w termomixie

Składniki:

  • 4 laski cynamonu cejlońskiego (ja na przykład używam takiego)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 5g mielonej gałki muszkatołowej
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 25 wyłuskanych nasion kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmielić 1min30s/obr.10. Przyprawę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.

3 komentarzy

  1. Agnieszka E. Rowka 30 października 2017 o 11:13

    Ale kobieto kusisz 😉 chyba i ja tez zrobie ^_^

    Odpowiedz
  2. Izabela 1 listopada 2017 o 16:06

    Oooo a dzis myślałam o pierniczkach ???I trafiłam na twój wpis 🙂
    To przeznaczenie ??Trzeba potrenować przed świętami

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 1 listopada 2017 o 20:54

      przeznaczenie 😉 Jak miło. Przepis rewelacja!!!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *