Dostałam go od mojej mamy, która ma go od kuzynki- obie są nim zachwycone- a ja już teraz wraz z nimi! Nie spodziewałam się, że tak łatwo się go robi. Po prostu najlepszy przepis jaki robiłam. Pochodzi on z bloga pewnej Pani- fantastycznie że udało mi się go zdobyć. Wkleję jej oryginalny filmik- bo nie zamierzam sobie przypisywać jej sukcesu! Uważam że każdy będzie zadowolony, gdy go spróbuje
Do upieczenia potrzeba:
750 gram mąki przennej, 500ml ciepłej wody, 25gram świeżych drożdzy, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oleju+ naczynie żaroodporne.
Wszystko mieszamy w misce łyżką. Najpierw drożdze z wodą i cukrem, aż do rozpuszczenia. Potem dodajemy resztę składników. Mąkę dodaję porcjami nie na raz. Lepiej się miesza. Gotowe ciasto wymieszane wkładam do lodówki w misce na 12h zamknięte folią spożywczą. Po wyciągnięciu z lodówki zagniatam ciasto na blacie posypanym mąką i po ok. 30 minutach wkładam do rozgrzanego szkła żaroodpornego. Piecze się go przez 30 minut w zamkniętym szkle i jeszcze 20 minut bez pokrywki na 200 stopni.
Najlepiej zerknij na wideo tej Pani- tam jest wszystko szybko pokazane.
Link oryginalny
https://www.kulinarneprzygody.com/post/pyszny-domowy-chleb-z-chrupiącą-skórką
Potrzebne składniki
Po 12 godzinach
Tu gotowe wypieki innych dla porównania- zawsze wychodzą! Tobie też wyjdzie! Pochwal się zdjęciem – dodam!
Tomasz i jego wypiek
Jolanta i jej bochenek
Ostatnio często coś piekę ale ten chleb jest najlepszy! Nawet lepszy niż bułki
Jeśli szukacie przepisu na ciemny chlebek to też coś mam na blogu 🙂
https://izulekcieurzadzi.pl/przepis-na-pyszny-chleb-z-kaszy-jaglanej/
Pieczenie chleba kojarzyło mi się z bardzo czasochłonną czynnością. Jasne, super mieć w domu świeży, samodzielnie zrobiony chleb, ale chwilę to trwa żeby go zrobić. Niedawno kupiłam Thermomix i testowałam kilka przepisów na chleb z Thermomixa -z supergarnek.pl – wyszło super, a narobiłam się tyle co nic
Ale nie każdego stać na termomiksa a chleb lubią prawie wszyscy 🙂 prosty i szybki przepis