Przepis na PYSZNY chleb z kaszy gryczanej.Termomix.

Myślę, że taki chleb na pewno przypadnie Wam do gustu, a przede wszystkim do smaku. Ja osobiście do niedawna jadłam tylko białe chrupiące pieczywo kupne, z grubą warstwą masła śmietankowego. Odkąd zaczęłam się odchudzać, jem tylko pieczywo ciemne lub czasem te z własnego wypieku. Ten chleb zawsze mi wychodzi, jest przez kilka dni dość świeży i przede wszystkim łatwy do zrobienia. Mój pierwszy w życiu chyba. Ja do zrobienia go używam termomixa, zastanawiam się czy ręcznie ktoś także jest w stanie go zrobić. Zobaczę następnym razem i dopiszę. Znalazłam go w google kiedyś zrobiłam skan na szybko żeby upiec, ale już nie odnalazłam nadawcy.

Składniki potrzebne do przygotowania chleba:

150 gram ugotowanej kaszy gryczanej przestudzonej

30 gram drożdży ( raz robiłam na świeżych, a raz na suszonych. Oba wyszły)

300 gram wody

1 łyżka miodu

500 gram mąki przennej

1 łyżeczka soli

50 gram otrębów pszenicy

40 gram nasion lnu

40 gram pestek słonecznika

Jajko roztrzepane do posmarowania ciasta i przyklejenia ziaren na wierzch.

Wykonanie:

Do termomixa wlewam wodę i dodaję drożdże, oraz miód. Ustawiam 2 minuty obrotów 2 i temperaturę 37 stopni.

Następnie dodaje wszystkie pozostałe składniki i ustawiam 3 minuty pozycja interwał. Kasze dodaję porcjami po 50 gram. Przekładam do miski nakrywam szmatką bawełniana i czekam 30 minut, aż wyrośnie. Następnie wkładam ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do piecznenia na kolejne 30 minut.

Piekarnik nagrzewam na 200 stopni i wkładam chlebek do pieczenia na 45 minut. Pędzlem smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem. Górę posypuję słonecznikiem, sezamem czy co tam mam pod ręką. Jajko ładnie to przytrzyma. Raz zapomniałam o jajku i słonecznik mi odpadł.

Pamiętajcie, żeby lepiej wyciągnąć go z brytfanki po upieczeniu, bo raz zostawiłam raz na noc i rano spód był mokry.

chlebek 22chlebekchleb 00chleb11

Polecam. Napiszcie jak ktoś się skusi własną opinię w komentarzu 😉 A może macie lepszy przepis, to tez poproszę 😉

6 Comments

  1. Agnieszka 31 grudnia 2017 o 14:07

    Dziękuję za przepis, nie mam termomixa.Czy sprawdziła Pani czy tradycyjną metodą też wyjdzie?
    Proszę o więcej przepisów fit, bardzo to motywujące. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Karolina 17 marca 2019 o 19:08

      ja bym chętnie się zapoznała z tymi przepisami 😉

      Odpowiedz
  2. Iwona 9 lipca 2019 o 12:57

    Również chętnie zapoznam się z tymi przepisami 🙂

    Odpowiedz
  3. lindka 5 lipca 2020 o 08:58

    Zamieniłam kaszę gryczaną na jęczmienną (nie lubimy się z gryczaną ?) i chlebek wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis ?

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 6 lipca 2020 o 11:38

      Cieszę się 🙂 smacznego! Też muszę spróbować 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *