Myślę, że taki chleb na pewno przypadnie Wam do gustu, a przede wszystkim do smaku. Ja osobiście do niedawna jadłam tylko białe chrupiące pieczywo kupne, z grubą warstwą masła śmietankowego. Odkąd zaczęłam się odchudzać, jem tylko pieczywo ciemne lub czasem te z własnego wypieku. Ten chleb zawsze mi wychodzi, jest przez kilka dni dość świeży i przede wszystkim łatwy do zrobienia. Mój pierwszy w życiu chyba. Ja do zrobienia go używam termomixa, zastanawiam się czy ręcznie ktoś także jest w stanie go zrobić. Zobaczę następnym razem i dopiszę. Znalazłam go w google kiedyś zrobiłam skan na szybko żeby upiec, ale już nie odnalazłam nadawcy.
Składniki potrzebne do przygotowania chleba:
150 gram ugotowanej kaszy gryczanej przestudzonej
30 gram drożdży ( raz robiłam na świeżych, a raz na suszonych. Oba wyszły)
300 gram wody
1 łyżka miodu
500 gram mąki przennej
1 łyżeczka soli
50 gram otrębów pszenicy
40 gram nasion lnu
40 gram pestek słonecznika
Jajko roztrzepane do posmarowania ciasta i przyklejenia ziaren na wierzch.
Wykonanie:
Do termomixa wlewam wodę i dodaję drożdże, oraz miód. Ustawiam 2 minuty obrotów 2 i temperaturę 37 stopni.
Następnie dodaje wszystkie pozostałe składniki i ustawiam 3 minuty pozycja interwał. Kasze dodaję porcjami po 50 gram. Przekładam do miski nakrywam szmatką bawełniana i czekam 30 minut, aż wyrośnie. Następnie wkładam ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do piecznenia na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewam na 200 stopni i wkładam chlebek do pieczenia na 45 minut. Pędzlem smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem. Górę posypuję słonecznikiem, sezamem czy co tam mam pod ręką. Jajko ładnie to przytrzyma. Raz zapomniałam o jajku i słonecznik mi odpadł.
Pamiętajcie, żeby lepiej wyciągnąć go z brytfanki po upieczeniu, bo raz zostawiłam raz na noc i rano spód był mokry.
Polecam. Napiszcie jak ktoś się skusi własną opinię w komentarzu 😉 A może macie lepszy przepis, to tez poproszę 😉
Dziękuję za przepis, nie mam termomixa.Czy sprawdziła Pani czy tradycyjną metodą też wyjdzie?
Proszę o więcej przepisów fit, bardzo to motywujące. Pozdrawiam
ja bym chętnie się zapoznała z tymi przepisami 😉
Ja bardzo poproszę o dietetyczne przepisy?
ela.baran@o2.pl
Również chętnie zapoznam się z tymi przepisami 🙂
Zamieniłam kaszę gryczaną na jęczmienną (nie lubimy się z gryczaną ?) i chlebek wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis ?
Cieszę się 🙂 smacznego! Też muszę spróbować 🙂