Mam sprawdzony przepis na pierniczki, które piekłam już 4 razy w tym miesiącu. Pełne blachy znikają z oka, zanim zdążę je do końca polukrować. Nie trzeba czekać tygodniami, aż zmiękną, bo po upieczeniu są od razu bardzo mięciutkie i ten zapach podczas pieczenia , który się unosi w całym domu. Rozmarzyłam się…
ŚWIETNE NA CODZIEŃ DO KAWY, na Święta, choinkę czy kiermasz świąteczny dla dzieci w szkole. PRZEPIS który polubisz na pewno!
SKŁADNIKI potrzebne do przygotowania pierniczków:
Do miski na raz dodaję- 2 duże łyżki miodu lejącego, 2 szklanki mąki pszennej, wsypuję 3/4 szklanki cukru, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, 10 gram przyprawy piernikowej (gotowej do kupienia w sklepach), dużą łyżkę masła, 1 jajko, oraz mniej niż pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Ciasto wyrabiam rękoma w misce. Ciasto łatwo się wyrabia i bardzo szybko. Ładnie się wałkuje. Po ułożeniu pierniczków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je pędzlem roztrzepanym jajkiem. Piekę na środkowym poziomie od 8 do 10 minut na brązowy kolorek w 180 stopniach. Nie ma co za długo piec, bo są wtedy za twarde. Na koniec kupnym lukrem w różnych kolorach dekoruję. Lukier sprawia, że tak szybko też potem nie stwardnieją.
Zawsze smaruję je jajkiem przed włożeniem do pieca
Jak byście chcieli powiesić je na choince, to z pomocą słomki zrobicie piękne dziurki przed pieczeniem 😉
Przypomnę Wam też sposób na truskawki z pomocą słomki- ależ ona jest pomocna w kuchni!
Przyślijcie zdjęcia jak się skusicie i wystawcie opinię w komentarzu!
Mój wcześniejszy przepis od Agi który polecałyśmy rok temu, ale zdecydowanie szybciej mi z tymi dziś poszło.
https://izulekcieurzadzi.pl/wpis-i-przepis-na-pierniczki-domowej-roboty-palce-lizac/
Znalazłam w google przepis na przyprawę własną do pierników, zrobioną w termomixie. Ja też zamierzam ją zrobić. Wtedy napiszę jeszcze czy warto.
Składniki:
- 4 laski cynamonu cejlońskiego (ja na przykład używam takiego)
- 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
- 5g mielonej gałki muszkatołowej
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 goździków
- 25 wyłuskanych nasion kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i zmielić 1min30s/obr.10. Przyprawę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Ale kobieto kusisz 😉 chyba i ja tez zrobie ^_^
Oooo a dzis myślałam o pierniczkach ???I trafiłam na twój wpis 🙂
To przeznaczenie ??Trzeba potrenować przed świętami
przeznaczenie 😉 Jak miło. Przepis rewelacja!!!