Wspomnienie tego pysznego smaku chodzi za mną, odkąd pierwszy raz je spróbowałam. Myślę o nich chyba codziennie. Uprosiłam koleżankę Magdę o jej własny przepis na zrobienie ich w domku, który mnie osobiście zasmakował bardzo. Są to kruche ciasteczka, które po wyjęciu z formy przypominają kształtem prawdziwe orzeszki. Może któraś z Was także skorzysta. Ja na pewno, ale nie wiem jeszcze kiedy mi się to uda. Prawdę mówiąc wolę poprosić Magdę o zrobienie mi kilku sztuk, przy okazji jak będzie robiła je dla siebie, gdyż jak zrobię sobie sama ok.100 sztuk, to raczej wszystkie zjem. I nic i nikt mnie nie powstrzyma, bo na pewne rzeczy jestem bezbronna. Moja dieta, w której trwam już 60 dzień (tracąc -11 kilo), wcale mi w tym nie pomaga. Efekt jojo byłby murowany gdybym miała je pod ręką ! Jak ciężko mi jest odmawiać sobie słodkości, ale co zrobić.
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
1/2 szklanki cukru pudru
1 całe jajko
1 żółtko
3 łyżki octu
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
Wszystko zagnieść i formować małe kuleczki
Masa do orzeszków:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka zwykłego
Można dodać kakao
Rozpuścić w garnku, zdjąć z ognia a następnie wsypać 250 gram paczki mleka w proszku i zmiksować.
Idealne na prezent z okazji świąt.
Kilka słów od Madzi:
Mleko wg. mnie najlepsze jest w proszku firmy Mlekovita. Dostępne jest w Netto, fakt że dość ciężko je dostać. W przepisie jest pół opakowania tj. 250g. Margarynę używam Kasię lub Palmę. Miksujemy na gorąco i uwaga jest mało czasu na wypełnienie orzechów, bo szybko zastyga. Nie dodaje kakao. Potrzebny jest także sprzęt do wypieku orzeszków. Ja robię na gazie w domu, w specjalnej formy. Aukcja przypadkowa formy jaka wpadła mi w oko wyszukana na allegro to cena ok. 44 zł. Jednorazowo wypieka 16 ciasteczek.
http://allegro.pl/forma-do-orzeszkow-orzechow-patelnia-ciastek-16szt-i7091325090.html
Realne tak się prezentuje
Ja niestety mam w domu tylko indukcję, gazowe rozwiazanie u mnie odpada, więc zastanawiałabym się nad sprzętem elektronicznym.
Madzia właśnie przysłała mi zdjęcia z realizacji. Moje orzeszki już się robią. A to znaczy, że w poniedziałek moja dieta popełni kaloryczne samobójstwo! Zobaczcie ile pracy w to włożyła.
Skorupki gotowe. Z jednej porcji wychodzi około 200 szt polówek czyli 100 szt. orzeszków.
Masa
Jeśli chcecie wszystkie skorupki wykorzystać to potrzebna jest podwójna porcja. Nie róbcie jednak tego od razu z podwójnej porcji masy, bo to się nie uda. Masa zastygnie. Napełniamy łyżeczką połowki orzeszków i sklejamy razem. Zostawiamy do zastygnięcia. Gdy już mamy gładką masę to mamy mało czasu bo masa szybko zastyga. Dlatego przepis jest na wypełnienie połowy wypieczonych wcześniej skorupek (około 50 szt. orzeszków).
Masa- realizacja
Margarynę, cukier i zwykłe mleko rozpuścić w garnku.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy (do gorącego) mleko w proszku i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy
Gdy już mamy gładką masę to mamy mało czasu. Bo masa szybko zastyga. Dlatego przepis jest na wypełnienie połowy wypieczonych wcześniej skorupek(około 50 szt. orzeszków).
Ania Opiela zrobiła już własne orzeszki i przysłała zdjęcie gotowych. Oto one. Prawda, że wyglądają smakowicie. Powstały z elektrycznej maszynki, która wypieka na raz 24 sztuki. Ania twierdzi, że szybko się je robi. Mówi, że maja mało garbów- ale przecież smak się liczy najbardziej! Opiekacz, zakupiła na ebay. O tak wygląda.
Zdjęcia są od Ani. Mega zdolna kobieta
Zobaczcie co jeszcze zrobiła…MEGA!
Inny sprawdzony przepis jaki Wam polecam, to pierniczki domowej roboty, które nie są twarde.
Pieczemy je z dziećmi co kilka dni .Uwielbia je jeść.
https://izulekcieurzadzi.pl/pierniczki-ktore-dotrwaja-swiat-zjesz-wszystkie-razu/
Izulka mam nadzieję, że smakowały… I tak jak dzisiaj powiedziałam: ogłosisz dobre nowiny to bezzwłocznie biorę się do pracy i wyprodukuje dla „Was” smakołyki. Pozdrawiam ☺
Będziesz pierwsza która się dowie 🙂 no teraz to jeszcze bardziej mi się chce Hee hee
Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?