Zgrzewarka próżniowa do użytku domowego w kuchni

Od dawna chciałam przetestować takie urządzenie w kuchni i nareszcie nadarzyła mi się okazja. Tym bardziej się cieszę, że poznałam jej zalety jeszcze przed świętami, gdyż na pewno zaraz po nich to urządzenie przyda mi się w kuchni. Będę mogła przechować to czego nie zjemy, aby dłużej pozostało świeże. Takie przechowywanie jedzenia znacznie wydłuża świeżość. Ja nabyłam ten konkretny model „Vacullo 120 W” w sklepie internetowym i chętnym wklejam link niżej

https://www.arcotech.pl/pl/p/Zgrzewarka-prozniowa-Vacullo-120W/597

To bardzo ładnie wykonane, niewielkich rozmiarów urządzenie do zgrzewania na gorąco folii, które wg. potrzeby wysysa powietrze lub nie, a dodatkowo ma możliwość podłączenia pojemników próżniowych (do nabycia osobno) czy także umożliwia zamknięcie butelek np. wina by nie zwietrzało. Instrukcja obsługi jest bardzo fajnie opisana poradziłam sobie z obsługą w mig.

Na pierwszy raz zapakowałam moje ulubione wędliny, które zazwyczaj źle domknięte po otwarciu już po 2 dniach mi wysychały. Odessało powietrze i zgrzało za pomocą 1 przycisku na dotykowej obudowie i gotowe. Proces trwa zaledwie kilkanaście sekund 10-20. Maszynka sama się otworzyła po zgrzaniu. Po każdym użyciu trzeba odczekać ok.60 sekund. W obudowie maszynki znajduje się praktyczny nożyk do odcięcia folii lub otwarcia naszych zgrzewów.

Teraz kupując kawę w wielkim opakowaniu przesypuje ją sobie do woreczków na mniejsze porcje i zgrzewam by mi nie zwietrzała

Zastanawiam się czy odsysać powietrze czy nie, czy to ma jakieś znaczenie?

Fajnie że jest też opcja pakowania bez wysysania powietrza inaczej połamało by mi delikatny makaron. To ulubiony mojej córki i teraz jak jeżdżę do mamy zabieram ze sobą porcję i nic się nie rozsypuje w torbie.

Potem na testach było już tylko coraz ciekawiej. Zamarynowaliśmy sobie mięso sami w domku, nie kupiliśmy gotowych w sklepie. Po kilku dniach leżenia w marynacie trafiło do wędzarki. Jeśli coś zostanie zawsze można je potem przechować na kolejne dni za pomocą zgrzewarki.Taki sposób pakowania żywności wydłuża ich żywotność i przydatność do spożycia.

Zatrzymamy ten smak na dłużej

Pojemniki o których wspomniałam wyżej są kompatybilne ze zgrzewarką i znajdziecie je na linku niżej

https://www.arcotech.pl/pl/p/Pojemniki-prozniowe-do-zgrzewarki-prozniowej-3-sztuki/593

To zestaw 3 pojemników do zgrzewarki próżniowej wykonanych z bezpiecznego tworzywa BPA free. Posiadają uszczelkę, która nie przepuszcza powietrza do wnętrza, a także zawór ciśnieniowy. Za pomocą zgrzewarki i wężyka próżniowego zamkniesz w nich hermetycznie: gotowe potrawy, warzywa, owoce, ciastka, orzechy, słodycze, kawę, a także zioła i suszone grzyby. są one idealnym wyborem dla delikatnych produktów spożywczych, płynów i suchej żywności oraz do marynowania próżniowego. 

FUNKCJE ZGRZEWARKI

  • zgrzewa folię bez funkcji wysysania powietrza
  • zgrzewa folię z funkcją wysysania powietrza
  • Ma regulację ciśnienia podczas zgrzewania próżniowego- wybór normalnej lub niskiej prędkości siły ssącej
  • Jest wybór rodzaju zgrzewanej żywności- żywność sucha lub żywność mokra/wilgotna
  • funkcja marynowania próżniowego

ZESTAW ZAWIERA
wężyk próżniowy, adapter (końcówkę) do zamykania butelek, adapter (końcówkę) do pojemników próżniowych, 2 folie rękaw w rolce 20×300 cm, 1 folię rękaw w rolce 28×300 cm
5 worków do pakowania próżniowego 20×30 cm

Folia dołączona do zestawu jest przystosowana do gotowania próżniowego „Sous- vide” Podczas takiego gotowania substancje smakowe i aromaty nie uciekają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *