Przyznam się bez bicia, że od 4 dni codziennie jem ten deser i jeszcze mi o dziwo nie zbrzydł. Codziennie robię 6-8 nowych nowych porcji i znika jak kamfora. Jedyny efekt uboczny to pewnie to że tuczy, ale jestem zdania, że jak coś jest mega dobre, to warto przytyć! Ja idę na łatwiznę i robię go w thermomiksie, ale wiem, że zwykły mixer też da radę i smakuje identycznie. Może nie wygląda w moim wykonaniu najpiękniej ale to najsmaczniejszy deser jaki mi w życiu wyszedł.
Lista zakupów :
- Biszkopty długie deserowe, ja je kupuje w Lidlu 1 paczkę starczy na raz
- 2 szt serków mascarpone po 250 ml bo potrzeba 500 ml zabieram je najczęściej z Lidla
- 2 jajka całe i 1 żółtko z jajka trzeciego
- 130 gram cukru.
- Szklanka dobrej zaparzonej i ostudzonej słodkiej kawy. Ja znów idę na łatwiznę i parzę sobie caffe latte z expresu dolce gusto( bez mleka samą kawkę plus cukier)
I teraz tak- do miski wrzucamy 2 jajka i 1 żołtko plus cukier i miksuję na tzw kogiel mogiel mikserem. Jasny słodki krem wychodzi. Potem jak jest juz gładka konsystencja dodaję porcjami w trakcie miksowania 2 szt mascarpone i cały czas mieszam razem ok.5 minutek
Krem gotowy
W talerz wlewam zaparzoną słodką kawkę czarną bez mleka, a następnie moczę w niej biszkopty przekrojone na pół lepiej piją kawę, niż całe takie leżące. Mają się napić kawy, ale nie rozpaść więc liczę sobie do 4 sekund na każdej stronie gdy tak leżą w kawie i odkladam na talerz obok.
I teraz układam w szklance 1 biszkopt na spodzie przekrojony na pół, przekładam kremem, znów biszkopt i krem na górę. Następnie szklankę tę zawijam w folię spożywczą i na kilka godzin do lodówki.
Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje na 2 dzień. Można posypać kakao przed podaniem
Palce lizać. Ciekawa jestem Waszej opini po zasmakowaniu. Powiem szczerze, że lepiej smakują niż wyglądają. Można robić w tortownicy lub naczyniu żaroodpornym. Ja najlepiej lubię w pucharkach, bo wygodnie.
Smacznego
No wydaje mi się łatwe..nawet dla mnie,a potrafię nawet jajecznice zepsuć:(W wekend mam więcej czasu,ale kto wie,w Lidlu jestem co tydzień,to może jeszcze przed wekendem zdam relacje i pochwalę się co mi ” wyszło”:*
Nigdy nie robiłam tego deseru bo zawsze myślałam , że jest trudny w wykonaniu a dzięki Twojemu przepisowi wiem , że się myliłam 😉
jest mega prosty :)) i mega pyszny!
deserek jest przepyszny 🙂 szczególnie w wykonaniu mistrzyni gotowania i pieczenia Izulek 😛 😛 😛
Na zdrówko moja odważna testerko:)
Krawcowe właśnie zjadły przepyszny deser…
Malo powiedziane odjazdowy,mocy dodał do dalszej pracy…palce lizać.
Takich więcej
cieszę się ? na zdrówko i dziekuję za kurteczkę jest jak nowa:)
chyba zaraz na zakupy do sklepu jade i będę robić tiramisu. Narobiłaś mi smaka:)
gwarantuje ze nie pożałujesz.Najlepiej smakuje na 2 drugi dzień!
jest pyszny! ten przepis znam od dawna i czesto go kiedys robilam …przypomnialas mi o nim ! jutro działam! 🙂
super cieszę sie:)
Jutro zaproś mnie do siebie hihi ❤️ uwielbiam te przyjemności.
Po moje diecie skuszę się 🙂