Przepis na pierniczki domowej roboty od czytelniczki;)

Moje Drogie Panie 😉

Dziś wpis o pierniczkach, idealny pomysł na Święta. Celowo przed Świętami wpis, bo im szybciej je zrobimy tym lepiej-muszą kilka dni poleżeć w puszcze by skruszec:)

Sama  się skusiłam i to szybciej niż myślałam! Zdjęcia na dole moich

Przepis dzięki uprzejmości jednej z moich Pań, która czyta mnie od dawna, a dziś to właśnie ona stała się moją inspiracją,

Gdy zobaczyłam jej zdjęci pierniczków to zapragnęłam renifera zjeść,  połknęłabym go z pudełkiem!

piek

wowow

pierr

Przepis:

Na AGI przepysznościowe pierniczki:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki miodku
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
12 dkg cukru 
1-2 łyżeczki sody
Przyprawy do piernika 1 duża łyżka
U wyrobić wszystko ładnie
Wykrawać pierniczki
Piec na złoto -brązowo
180*    ok 10 minutek 
Ozdobić jak kto lubi
Smacznego ?
Dziękuję AGUŚ!!!
A każdą z Was zapraszam do galerii pierniczkowej. Chętnię wkleję TU zdjęcia Waszych arcydzieł 😉
Zdjęcia na mojabudowa11@wp.pl
lub w komentarzu na facebooku 😉

Pomyślę o jakimś konkursie niedługo na facebooku IZULEK ! 

 

 

No i jednak zrobiłam dziś pierniczki. Piekłam ok.10 minutek .Im grubsze tym lepsze.Mój 1 raz!

Ciasto pomógł wyrobić mi mężulek, bo sama wymiękłam 😉

W ostatniej chwili wysłałam męża po przyprawę do pierników, bo zapomniałam, ale się udało.

Po upieczeniu trzeba schować do puszki lub słoika i ponoć zmiękną! Więc idealnie zrobić je przed wigilią kilka dni

2016-12-18_12-48-54

pie3

pie2

pie1

Smacznego;)

9 Comments

  1. Agnieszka 16 grudnia 2016 o 20:26

    Ooo wpis akurat dla mnie, bo właśnie dziś poczyniłam partię pierniczków z dwóch różnych przepisów, no i niestety z jednego nie jestem zadowolona :/. Na pewno wypróbuję ten podany przez Ciebie :). Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 16 grudnia 2016 o 21:06

      Super ciesze się;) Chętnie poznam Wasze opinie!

      Odpowiedz
  2. Agnieszka 21 grudnia 2016 o 22:10

    Zrobiłam 🙂 i szczerze mówiąc nie jestem w 100% zachwycona tym przepisem . Ciasto wychodzi kruche i trzeba się namęczyć, żeby wyciąć pierniczki – ciężko się z nim pracowało jednym słowem. Smak jest ok, ale dla mnie są za słodkie, ale to akurat indywidualna kwestia każdego :). A Tobie Iza jakie wyszło ciasto?

    Odpowiedz
    1. Agnieszka 21 grudnia 2016 o 22:12

      A i jeszcze jedno – robię właśnie snikersa z Twojego przepisu, tzn. upiekłam już płytki, ciąg dalszy pracy w piątek :).

      Odpowiedz
      1. izulek - Autor 21 grudnia 2016 o 22:54

        no to koniecznie daj znać! lepszy jest z masą karpatkową i masłem zamiast budyniu

        Odpowiedz
    2. izulek - Autor 21 grudnia 2016 o 22:53

      Mi jak na foto wyszła kulka zbita. Rewelacyjnie się wycinało pierniczki. Tylko musiałam się namęczyć żeby kulke zbić w całość. Mąż mi pomógł.Można dodac 1 zołtko albo więcej masła.Ja dodałam masła. Zgodze się ze są za słodkie wiec następnym razem dodam mniej cukru. Dzis mi dopiero zaczęły lekko kruszec.Ale ich smak i zapach uwielbiam. ja zostaewilam kulke w zamrazalniku na godzine bo zapomniałam 😉 potem czekałam az mi oddaje. kroilam nozem plastry jak chleb na 5 mm i z tego wycinałam.Mało kiedy wałkowałam.tylko te resztki

      Odpowiedz
      1. Agnieszka 22 grudnia 2016 o 09:02

        To kulka też mi wyszła zbita, tylko jak przyszło do wałkowania to był problem ;), dodałam więcej masła, ale i tak nie pomogło, ale to nic – upieczone i niech teraz leżą i miękną :).

        Odpowiedz
  3. Agata Wierzgacz 17 stycznia 2017 o 16:25

    Nie lubie pierniczków ale te wyglądają pięknie 😀

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 17 stycznia 2017 o 16:27

      długo leżały zanim zmiękły…ale warto było czekać!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *