Za zgodą Pani Ani wklejam przepis który ona sama wymyśliła. Ania robi to od dawna i publikuje swoje przepisy w różnych miejscach.
Składniki:
MASA:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
SOLONY KARMEL:
1 szkl. cukru pudru
9 dag masła
120 ml śmietany 30 %
płaska łyżeczka soli
PONADTO:
10 herbatników maślanych
orzeszki ziemne niesolone
200 ml śmietany 30%
1łyżka cukru pudru
krokant
Sposób przygotowania przepisu:
Snikersiki
- 1. Herbatniki maślane połamać na drobne kawałki. Ułożyć na dnie pojemników do deserków.
 - 2. Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem na sztywną masę. Szprycą nałożyć na warstwę herbatników.
 - 3. Posypać orzeszkami ziemnymi niesolonymi.
 - 4. Cukier puder postawić na małym ogniu, rozpuścić – nie mieszając !!!
 - 5. Uzyskując pożądany bursztynowy kolor dodajemy masło – wymieszać energicznie, do uzyskania jednolitej masy. Gotować 3 min.
 - 6. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać, zagotować.
 - 7. Dodać sól – wymieszać i wystudzić.
 - 8. Wystudzony karmel wyłożyć na orzeszki.
 - 9. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno . Szprycą nałożyć na karmel.
 - 10. Posypać dekoracyjnie krokantem.
 
Porady
Ilość deserków jest uzależniona od wielkości pojemniczków.