Mój syn ostatnio miał fazę na gofry i tak już od kilku dni. Codziennie po szkole ustawiałam się zatem w długa kolejkę do lodziarni i stałam po wyczekiwanego gofra. W końcu pomyślałam, że może wygodniej było by mi kupić sobie gofrownicę i samemu robić je w domku. Pojechałam więc do sklepu i spośród wielu na półce ten model wpadł mi w ręce. Wybrałam sprzęt MPM, który aktualnie testuję i co najciekawsze, jeżeli mi się nie spodoba z różnych przyczyn, mogę go oddać w ciągu 10dni- tak zapewnia producent! Mogę go normalnie używać, by wyrobić sobie opinię. Ma być tylko nie zniszczony przy ewentualnym zwrocie.
Plusy:
Jest to maszyna bardzo mocna, solidna i dobrze wykonana.
Ma dużą moc 1400W inne miały 1000W
Ładna i zgrabna, taka mała czarna.
Ma niewymienne wkłady zamontowane na stałe. Nic tam nie lata i nie przesuwa się.
Łatwo się ją myje właściwie to się nie brudzi po opiekaniu gofra.Wystarczy przetrzeć szmatką
Dobrze i szybko opieka gofra 6 -7 minut zaledwie.
Na jeden raz robi 2 gofry.
Ma możliwość zwinięcia ładnie kabla pod spodem.
Przepis dodają w zestawie na gofry- to miło z ich strony że jest
Minusy:
- Dla mnie jeden, szkoda, że nie wydaje dźwięku, np. po 6 minucie że gotowe. Ustawiam sobie czas na zegarku, bo zapominam.
- cena nie należy do najniższych. Ok 150 zł
Codziennie piekę teraz gofry sama, jeszcze nikomu nie zbrzydły o dziwo, lecz to niestety sprawia, że moja dieta popełnia kaloryczne samobójstwo- każdego dnia.Maszynki tej nie oddam! Zostaje z nami. Moja jest czarna cała, zdjęcie ze strony sklepowej.
lub taka
Przepis chwilowo najbardziej lubiany przez moje dzieci mam taki:
2 jajka (białka ubijamy na sztywno)
1 cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
160 g mleka
180 g mąki
50 g oleju
50g cukru
Białka ubijam osobno, potem w innej misce mieszam wszystkie składniki z listy mikserem, a na końcu dodaję białko i delikatnie mieszam łyżką. Od razu piekę 7 minut na 3/4 mocy tej maszyny. Gofrownicę smaruję olejem pędzelkiem sylikonowym.
Żeby gofry się nie zaparzyły, i były chrupiące, studzę je na kratce do przestygnięcia
W zestawie jest dodany przepis na gofry, ale wolę mój.
Jak macie jakiś swój sprawdzony przepis, piszcie w komentarzu-chętnie wypróbuję
Apropos wynalazków. Kiedyś kupiłam opiekacz firmy Ariette z myszka miki i wymiennymi wkładami. Mój synek polubił od razu tosty swego czasu. I tak teraz sobie uświadomiłam, jak dodałam to foto, że w tym zestawie mam też już gofrownicę…no nic. Teraz mam dwi
W realu

Ale mi narobiłaś smaku a ja nie mam gofrownicy .
Mam gofrownicę Dezal na gdubą kratkę. I nie do końca jestem z niej zadowolona.
Mój przepis to tn ze strony Kwestia smaku http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/gofry/gofry/przepis.html
są super 😀
Hej, ja też mam Dezala, dostałam go od przyjaciół na parapetówkę i jestem bardzo zadowolona, bo gofry wychodzą złociste i chrupiące. Może to kwestia wyczucia sprzętu, bo ja używam go już ze 3 lata i gofry już robię na oko, bez przepisu, tylko zmieniam dodatki, żeby się dzieciakom nie znudziły.
2szkl.mąki
2 łyżeczki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mleka
4 łyżki oleju
2 łyżki wody gazowanej
WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ.
SMACZNEGO
Ja tez mam gofrownice MPM ale jednorazowo cztery gofry wychodza. Robie wedlug przepisu ktory dodali i mpim zdaniem sa pycha ?
Pychota też chce
Czy te żółtka też się dodaje do reszty? Czy zostają niewykorzystane? Fajny blog. Pozdrawiam!
dodaje się do ciasta.Tylko osobno bo żółtka na sztywno.Ciesze się że blog Ci się spodobał 😉
żółtka na sztywno???
Białka na sztywno:) Żółtka dodajemy jak są
Od pewnego czasu sama przymierzam się do zakupu gofrownicy, ale nie mogę się zdecydować.
Na jakiej mocy najlepiej przyrządzać gofry w MPM na max?
W Dezal z tego co się orientowałam jest stała temperatura 195 stopni, a w MPM jaka jest maksymalnie?
Kurcze ja tak ustawiam nie na maxa z tego co pamiętam. Tak dawno juz nie robiłam…ale zrobie i napiszę 🙂
Wlasnie je robię 🙂 mam 6 minut i 2 kreski ponad polowa ustawione miedzy middle a max
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru (dodaje mniej, bo zbyt słodkie jak dla nas)
ROZPUSZCZAM I ZOSTAWIAM DO PRZESTYGNIĘCIA
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszeku do pieczenia
cukier waniliowy
5 żółtek
2 szklanki wody
MIESZAM WSZYSTKO ZE SOBĄ, DODAJE WYSTYGNIĘTY TŁUSZCZ Z CUKREM
6 białek UBIJAM
DELIKATNIE MIESZAM BIAŁKA Z MASĄ
dziękuję ci z czasem na pewno spróbuje! Póki co staram się już nie przytyć 😉
Mam taką samą gofrownice MPM, tyle, że srebrną 🙂 Już chyba ze trzy lata jest z nami, trochę bardziej przypieka środek (taka obręcz się robi), ale w sumie jest ok.
ja mogę potwierdzic ze tez mam tą gofrownice i jest naprawde świetna Kupiłam w Biedronce za 130 zl i naprawde jakoś co do ceny jest super
Gofry robie z ich przepisu i tez sa bardzo dobre