U mnie pachnie dziś w całym domku. Naszła mnie ochota na coś słodkiego i postanowiłam upiec sernik. Dziś polecę Wam przepis na sernik, który zawsze mi wychodzi! Póki co mam zdjęcie przed i po, ale wiem że za chwilę opadnie i tak ma być!
Składniki potrzebne do przygotowania:
1kg zmielonego sera w wiaderku
260 gram cukru
5 jajek (białka na sztywno)
200 gram masła (ja rozpuszczam w garnku i studzę)
2 budynie waniliowe
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki (nie dałam,zapomniałam)
i teraz :
żółtka i cukier mikserem na biała masę, można to zrobić nad garnkiem z gorącą wodą
dodajemy ostudzone masło i miksujemy dalej.
Dosypujemy dwa budynie proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Następnie dodajesz ser z wiaderka mieszasz jakiś czas i na końcu dodajesz białka na sztywno ubite
i łączysz razem z resztą mieszając chwile wszystko razem mikserem
Całość przelewasz do okrągłej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
piekłam 170 stopni przez 25 minut a potem w 160 stopni 50 minut
Tak wygląda po wyjęciu z pieca,a efekt końcowy jak ostygnie
Przed i po
I po ostygnieciut gorąca czekolada i posypki, którą mam w domu w ilościach hurtowych
Smacznego 🙂
Mam bardzo podobny przepis. Ale z chęcia spróbuję Twojego. !!!
koniecznie daj znać! jak Ci smakuje
Muszę wypróbować w weekend ? Snikersa robiłam z przepisu jeszcze z MB i wyszedł przepyszny, jeden dzień i cały znikł ?
No ja wole snikersa bo uwielbiam ten smak , ale już mi się objadł ciutek..dla odmiany sernik 😉
kocham sernik 🙂 Twój wygląda mega apetycznie 🙂 muszę kiedyś spróbować go zrobić 🙂
jak go wyjmiesz z pieca ..weź go nożem dookoła blachy oddziel ładnie opadnie ,ja zapomniałam 😉 a rodzynki zawsze na chwilkę we wrzątku zamaczam są smaczniejsze…też zapomniałam dać;)
koniecznie muszę wypróbować ten przepis , bo na pewno jest pyszny 😀
jest 😉