No dziewczyny, dziś wpis z serii kulinaria. Piekła moja babcia, potem moja mama , następnie moja siostra i na końcu ja. Może brzmi strasznie jak się czyta kolejno wykonanie go, ale jest mega łatwe do zrobienia.
Ponoć najlepiej smakuje po 24 godzinach. Miałam zamiar zrobić zdjęcia z 1 blachy, ale tak szybko znikła, że musiałam upiec 2 blachę, by stworzyć foto galerię do wpisu. Ogólnie poszło mi łatwo, i zawsze mi wychodzi choć za każdym razem smakuje inaczej. Naprawdę warto się skusić. Zdjęcia z moich różnych dni pieczenia, stąd różne kolory paznokci. Często cykam zdjęcia a potem wybieram najlepsze.
Potrzebne składniki:
3 szklanki mąki
5 jajek
250 gram miękkiego masła
1 szklanka cukru do żółtek i 3/4 szklanki cukru do budyniu
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany kwaśnej
5-6 jabłek
750 ml mleka
kasza manna ( do posypania ok.2 łyżeczki)
cynamon( też około 2 łyżek)
Jak to zrobić:
Ciasto:
Nie mam stolnicy, ale mam matę, którą uwielbiam z tupperware fantastyczna jest, bo nic się nie klei i łatwo się ją sprząta.
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, dodać 250 gram masła miękkiego, 1 cukier wanilinowy, 3 łyżki śmietany i 1 lyzka proszeku do pieczenia.
Oddzielić 5 jaj od żółtek. Żółtka wymieszać ze szklanką cukru na biały krem. Dodać tę masę do mąki i ugnieść ręką na wielką kulkę .
Podzielić kulkę na pół. Połową tej kulki wyłożyć blachę ugniatając palcami, a drugą część włożyć do lodówki. Ja tę część do lodówki dzielę sobie na 4 małe kulki szybciej się schladzaja.
Teraz masa:
Białka ubić na sztywno i potem zmieszać je z ugotowanymi gorącymi 2 budyniami i pamiętać dodać do buduniu te 3/4 szklanki cukru.
Kolejność układania:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć spód palcami tą połową kulki ciasta.
Posypać kaszą manną, żeby sok z jabłek pochłonęła.
Rozłożyć jabłka pokrojone w plastry
Posypać jabłka cynamonem
Pokryć jabłka masą z białek i budyniu
Na samą górę blachy zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto z lodówki ( tę drugą połowę)
Piec 50 minut 170 stopni. Ja dłużej trzymam
Najlepiej smakuje na kolejny dzień
U nas nie do trwała do 2 dnia, ale może teraz się uda.
Jeżeli masz ochotę na inne sprawdzone przepisy zapraszam do działu kulinaria na słodko i nie tylko 😉
Ostatnio robiłam pierniczki, miękkie gotowe do zjedzenia po upieczeniu, bez czekania. Smak rewelacyjny-polecam
https://izulekcieurzadzi.pl/pierniczki-ktore-dotrwaja-swiat-zjesz-wszystkie-razu/
Izulek jaką smietanę dałaś? a budynie jakie smaki? te duże czy zwykła pojemnośc?
smietanę kwaśną 12 lub 18 chyba .u nas to się nazywa kesemka . a budynie śmietankowe lub waniliowe .i pamiętaj ze budynie w 750 ml mleka gotujesz nie z litra 😉
i dodajesz do tego ten cukier 3/4 szklanki ! ja juz 3 razy robiłam i 3 razy się pomyliłam i dalam caly cukier do zoltek…ehhh
O.K jutro kupię brakujące składniki i biorę się do roboty:) Pięknie wygląda ta szarlotka:)
koniecznie daj znać jak Ci wyszlo:)) chyba dam Ci mój telefon komórkowy będziesz miała na w razie co jakiejś pilnej sprawy 🙂
ale jestem wkur….. ciasto zrobiłam, włączyłąm piekarnik, wstawiam szarlotkę a tam dym i smród, grzałka się chyba zjarala:( zaniosłam i piekłam u teściów ale u nich to tam kurde pilnowanie… wyjełam bo teściowa mówi, że chyba już dobre, wyjmij i wyjełam ale coś mi się wydaje, że za krótko. a szlak by wszytsko trafił!!!
Myslałam po pierwszym zdaniu, że dałam zły przepis i Ci nie wyszło! no jak piekłas tyle co napisałam to powinno byc ok. choc ja czesto zostawiam na ciut dłuzej ok.5 minutek.Daj znac co wyszło
Uwielbiam to ciasto ale nie potrafię piec 🙁
Uwielbiam takie ciasta 🙂
Pyszności
Ta szarlotka smacznie wygląda 😀
Ona jest mega!!!! Polecam!
Iza a budyn z bialkami mieszasz łyżka czy mikserem?
ja wszystko robie mikserem.tylko pamietaj ze 2 budynie ugoduj na 750 ml mleka . i daj pol szklanki cukru tam 🙂 i te bialka 🙂
Wyglada przepysznie. Moja mama takie piekla ale u mnie zero zdolnosci kulinarnych. Ehhh😯 a takiego mam smaka☺
zawsze możesz zadzonić do mnie lub napisac. mi wyszło to i Tobie wyjdzie! wytłumaczę Ci od a do z
Moja mama taką robiła tylko bez kaszy 😊
Sama nie wiem czy coś daje, słyszałam że wciąga sok który jabłka oddają. Z przyzwyczajenia daję. Smaka sobie narobiłam tym wpisem bo sobie przypomniałam i znów chce mi się go upiec 😉
A ja to kompletnie nie umiem piec 😂
No to już wiem co robie w sobote😍😍
W sobotę będzie test 🙂 Uwielbiam wszystkie szarlotki, jeden przepis mam taki szybki: szkl. mąki, manny,cukru mieszam i połowa tego na spód żaroodpornego naczynia , na to jabłka – oczywiście z cynamonem!- na to reszta suchego ciasta i na koniec starte masło i do piekarnika…:)
koniecznie daj znać jak Ci smakuje!
Szarlotka w piekarniku! Spielam dupsko i pierwszy raz zrobilam.zobaczymy co mi z tego wyjdzie hehe. Jedyny mankament jest taki ze ciasto z lodowki w ogole nie stwardnialo 🙁 i musialam udziubac kawaleczki jeszcze nieco klejące (niewiem czy takie mialo wyjsc to ciasto) i na gorze wiecej bialka niz ciasta ale moj debiut wiec nast razem msle ze bedzie juz lepiej 🙂 szybko sie robi polecam!
wszystko zrobiłas dobrze musuało wyjść!
Jeszcze jak laczylam bialka z budyniem to nie do konca wymieszalam idealnie bo chcialam to zrobic delikatnie lyzka (chyba ze to sie miksuje..?) .nie wiem czy w jakis sposob to wplynie na smak czy wyglad ciasta
Niebo w gebie !!! 50min zupelnie wystarczy nawet ze 2 min wczesniej mozna wylaczyc 😉 zamiast papieru do pieczenia ,posmarowalam cala blache margaryna i posypalam bulka tarta…pychotaaa!!! Przepis idealny
a dziękuję miło mi 😉 mnie również bardzo smakuje
Angelika jak piekłaś z termoobiegiem czy bez?
Ja piekłam na termoobieg. Pilnowalam aby się nie przypalilo. Najpierw na 30 min następnie 15 i na koniec 5, ale zmniejszyłam temperaturę. Wyszło idealne, palce lizać 🤗
Nie mam kaszY manny;(czym moge zastapic:(
Kasza jest po to by wilgoć z jabłek wciągnęła,by spod nie namiękł chyba. Ja nie wiem czym zastąpić. Pukaj do sąsiadki 🙂 !
Proszę mi powiedziec czy te 170st to z termoobiegiem?
ja włączam grzanie góra dół chyba bez termoobiegu
Właśnie zapachy dobiegają z mojego piekarnika. Ciasto juz tam siedzi 30 min. Czekam i ślinka mi cieknie 😉 Izulek czy przygotowywalas ten przepis w thermomiksie.
Ja pokusilam się na ten eksperyment. Trochę mi to zajęło czasu, ale metodą prób i błędów chyba się udało.
Tez zrobie znow moze dziś 🙂 Mi 2 razy z rzędu nie wyszła kupilam nowa blachę i do niczego jest.Zawsze ręcznie robię sama.
Idealne, ale mąż po łapkach dostaje, aby wytrzymalo do jutra. Idziemy odpoczywać do ogrodu i do kawy ten smakołyk jak znalazł.
a ile trzymałas w pekarniku? ja zawsze dłuzej o te 10-15 minut
Piekłam na termoobieg bo tylko tak mogę. Mój piekarnik wyrzuca korki jak ustawie inaczej. 30 min dodałam 15 min a następnie 5 ,ale zmniejszyłam na koniec temp. Pilnowalam aby się nie przypalilo. Wyszło, dzięki za przepis, myślę że z malinami też będzie dobre.
najlepiej będzie smakował na kolejny dzień. Koniecznie napisz jak Ci przypadł do smaku.
Rodzinny piknik uznaję za udany. Ciasto wyśmienite. Moja mama stwierdziła, że smakuje jak jabłecznik z Czekoladowej.
No to bardzo się cieszę.Za każdym razem wychodzi i smakuje inaczej.