Jak mi się udało zrobić tort coca coli – to uda się każdemu !

Ja nie jestem wcale jakoś uzdolniona w tym kierunku, a moi goście byli w szoku jak go zobaczyli.

Ciekawe czy ktoś  z Was się skusi ? Jeśli tak proszę o zdjęcia na priv mojabudowa11@wp.pl

chętnie je tu dodam z Waszym imieniem !

 

 

Oto mój oczekiwany efekt końcowy

wyzwanie start 😉

colaa

Ten tort na foto niżej jest mój ;))) –  Sylwestrowy.

Zrobiłam go w niecałe 2 godzinki, bo czekolada się chłodziła.

Samo zrobienie kilkanaście minut mi zajęło.

Mi się czubek urwał więc dolałam czekolady i zostawiłam na chwilkę końcówkę, by zastygła

col3

 

Zdjęłam delikatnie nalepkę z opakowania, bo przyda mi się potem na końcu, by zakryć miejsce nacięcia.I korek też odłożyłam.

 

ty

Wycięłam otwór ciut mniejszy niż oryginalna nalepka coca coli, by potem ładnie go zakryć na stole.

wo

col1

 

Rozpuściłam w garnku czekoladę. Ostudziłam ją. Wlewałam ją do butelki, żeby podczas obracania butelką czekolada pokryła całą powierzchnię od korka po spód. Zrobiłam tak kilka razy .okolo 3-4 , co rusz każdą warstwę schładzałam w lodówce do zastygnięcia.

Czas od 1 godziny do 2, by każda warstwa zastygła, by móc przyjąć kolejną warstwę. To trwało najdłużej. Samo zrobienie ciasta to kilka minut! Kilka razy trzeba powtarzać ten punkt i  co rusz do lodówki wkładać.

Myślę że taką operację z 3 razy trzeba wykonać.

w3

Jak nasza masa czekoladowa w butelce będzie wystarczająco gruba i utwardzona , to wykładamy środek biszkoptem pokrojonym w paski .

Samego biszkopta nie nasączam niczym. Ja podkład tortowy kupiłam gotowy w sklepie. Można upiec samemu.

w5

Ubijamy masę z serka mascarpone. Przepis ja polecam o taki:

2 szt serków mascarpone po 250 ml

2 jajka całe

 1 żółtko z jajka trzeciego

150 gram cukru

Wszystko mieszam w taki sposób. Mikserem ubijam jajka z cukrem na białą masę, potem stopniowo dodaję mascarpone i mieszam,

aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Sam krem mogłabym jeść potem łyżkami! Pycha;)

w6

Wrzucamy teraz wszystko do środka i przekładamy na przemian. Biszkopt,krem,biszkopt,krem,

Można poupychać na siłę palcami w kanty butelki.

w7

Na końcu zalewamy otwór czekoladą i czekamy, aż zastygnie na kość w lodówce.

Dobrze jak kilka godzin tam spędzi przed podaniem.

w8

Po zastygnięciu wyciągamy butelkę z lodówki, i teraz najlepsze!

Delikatnie rościnamy nożyczkami kawałki plastikowej butelki ( polecam te małe półokrągłe)

– wiecie jak to łatwo schodzi ;)) W szoku byłam!

w9

A jeszcze na koniec etykietka, którą zdjęliśmy na początku i korek

w12

i efekt końcowy 😉

colaa

da się ??!? da się!!!

 

Przepis na całość :))

600 g gorzkiej czekolady do oblania butelki

200 g biszkoptowej podstawy, lub wlasny biszkopt

Można zrobić krem z przepisu wyżej jaki podałam lub taki oryginalny niżej.Wasz wybór oba pycha!

250 gram mascarpone

3 torebki cukru wanilinowego

400 g bitej smietany

Pusta butelka po coca coli 1.75 litra- zostawcie korek i etykietę!

 

SMACZNEGO!

 

7 Comments

  1. Angelika 16 listopada 2016 o 14:28

    ale bym zjadla…. :)

    Odpowiedz
  2. Asia Ewelina HB 23 stycznia 2017 o 12:11

    Wygląda obłędnie 😊

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 23 stycznia 2017 o 12:31

      i łatwo się robi.Naprawdę polecam spróbować.Niezła zabawa gwarantowana!

      Odpowiedz
  3. Izabela Bathke 23 stycznia 2017 o 13:03

    Wygląda rewelacyjnie😍😍😍 Aż jestem głodna 😂😂

    Odpowiedz
  4. Elwira 23 stycznia 2017 o 13:49

    Nie wpadłabym na to 😉

    Odpowiedz
  5. Anek 29 marca 2017 o 12:24

    Bede robila mezowi na urodzinki,coca -cola sie wlasnie wypija :)

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 29 marca 2017 o 16:12

      pochwal się zdjęciem jak juz skonczysz :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *