Pycha szarlotka+budyń.Sprawdzony przepis;)

No dziewczyny, dziś wpis z serii kulinaria. Piekła moja babcia, potem moja mama , następnie moja siostra i na końcu ja. Może brzmi strasznie jak się czyta kolejno wykonanie go, ale jest mega łatwe do zrobienia. 

Ponoć najlepiej smakuje po 24 godzinach. Miałam zamiar zrobić zdjęcia z 1 blachy, ale tak szybko znikła, że musiałam upiec 2 blachę, by stworzyć foto galerię do wpisu. Ogólnie poszło mi łatwo, i zawsze mi wychodzi choć za każdym razem smakuje inaczej. Naprawdę warto się skusić. Zdjęcia z moich różnych dni pieczenia, stąd różne kolory paznokci. Często cykam zdjęcia a potem wybieram najlepsze.

 

Potrzebne składniki:

3 szklanki mąki

5 jajek

250 gram miękkiego masła

1 szklanka cukru do żółtek i 3/4 szklanki cukru do budyniu

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany kwaśnej

5-6 jabłek

750 ml mleka

kasza manna ( do posypania ok.2 łyżeczki)

cynamon( też około 2 łyżek)

Jak to zrobić:

Ciasto:

Nie mam stolnicy, ale mam matę, którą uwielbiam z tupperware fantastyczna jest, bo nic się nie klei i łatwo się ją sprząta.

Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, dodać 250 gram masła miękkiego, 1 cukier wanilinowy, 3 łyżki śmietany i 1 lyzka proszeku do pieczenia.

Oddzielić 5 jaj od żółtek. Żółtka wymieszać ze szklanką cukru na biały krem. Dodać tę masę do mąki i ugnieść ręką na wielką kulkę .

Podzielić kulkę na pół. Połową tej kulki wyłożyć blachę ugniatając palcami, a drugą część włożyć do lodówki. Ja tę część do lodówki dzielę sobie na 4 małe kulki szybciej się schladzaja.

20171229_152751

Teraz masa:

Białka ubić na sztywno i potem zmieszać je z ugotowanymi gorącymi 2 budyniami i pamiętać dodać do buduniu te  3/4 szklanki cukru.

Kolejność układania:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozłożyć spód palcami tą połową kulki ciasta.

Posypać kaszą manną,  żeby sok z jabłek pochłonęła.

Rozłożyć jabłka pokrojone w plastry

Posypać jabłka cynamonem

Pokryć jabłka masą z białek i budyniu

Na samą górę blachy zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto z lodówki ( tę drugą połowę)

Piec 50 minut 170 stopni. Ja dłużej trzymam

Najlepiej smakuje na kolejny dzień

U nas nie do trwała do 2 dnia, ale może teraz się uda.

20161125_214930

20161125_214945

20161125_214959

20161125_215010

20161125_215740

20170204_202308

Jeżeli masz ochotę na inne sprawdzone przepisy zapraszam do działu kulinaria na słodko i nie tylko 😉

Ostatnio robiłam pierniczki, miękkie gotowe do zjedzenia po upieczeniu, bez czekania. Smak rewelacyjny-polecam

http://izulekcieurzadzi.pl/pierniczki-ktore-dotrwaja-swiat-zjesz-wszystkie-razu/

piu

38 Comments

  1. Justyna 2 grudnia 2016 o 11:15

    Izulek jaką smietanę dałaś? a budynie jakie smaki? te duże czy zwykła pojemnośc?

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 2 grudnia 2016 o 12:03

      smietanę kwaśną 12 lub 18 chyba .u nas to się nazywa kesemka . a budynie śmietankowe lub waniliowe .i pamiętaj ze budynie w 750 ml mleka gotujesz nie z litra 😉
      i dodajesz do tego ten cukier 3/4 szklanki ! ja juz 3 razy robiłam i 3 razy się pomyliłam i dalam caly cukier do zoltek…ehhh

      Odpowiedz
  2. Justyna 2 grudnia 2016 o 18:05

    O.K jutro kupię brakujące składniki i biorę się do roboty:) Pięknie wygląda ta szarlotka:)

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 2 grudnia 2016 o 22:34

      koniecznie daj znać jak Ci wyszlo:)) chyba dam Ci mój telefon komórkowy będziesz miała na w razie co jakiejś pilnej sprawy :)

      Odpowiedz
  3. Justyna 13 grudnia 2016 o 12:18

    ale jestem wkur….. ciasto zrobiłam, włączyłąm piekarnik, wstawiam szarlotkę a tam dym i smród, grzałka się chyba zjarala:( zaniosłam i piekłam u teściów ale u nich to tam kurde pilnowanie… wyjełam bo teściowa mówi, że chyba już dobre, wyjmij i wyjełam ale coś mi się wydaje, że za krótko. a szlak by wszytsko trafił!!!

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 13 grudnia 2016 o 17:23

      Myslałam po pierwszym zdaniu, że dałam zły przepis i Ci nie wyszło! no jak piekłas tyle co napisałam to powinno byc ok. choc ja czesto zostawiam na ciut dłuzej ok.5 minutek.Daj znac co wyszło

      Odpowiedz
  4. Agata Wierzgacz 2 stycznia 2017 o 20:39

    Uwielbiam to ciasto ale nie potrafię piec :(

    Odpowiedz
  5. Klaudia 2 stycznia 2017 o 21:18

    Uwielbiam takie ciasta :)

    Odpowiedz
  6. JustynaWojna 3 stycznia 2017 o 13:59

    Pyszności

    Odpowiedz
  7. Donata 3 stycznia 2017 o 20:40

    Ta szarlotka smacznie wygląda 😀

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 3 stycznia 2017 o 20:50

      Ona jest mega!!!! Polecam!

      Odpowiedz
  8. Misza 5 stycznia 2017 o 07:37

    Iza a budyn z bialkami mieszasz łyżka czy mikserem?

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 5 stycznia 2017 o 09:08

      ja wszystko robie mikserem.tylko pamietaj ze 2 budynie ugoduj na 750 ml mleka . i daj pol szklanki cukru tam :) i te bialka :)

      Odpowiedz
  9. agnieszka wendzik 18 stycznia 2017 o 20:41

    Wyglada przepysznie. Moja mama takie piekla ale u mnie zero zdolnosci kulinarnych. Ehhh😯 a takiego mam smaka☺

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 18 stycznia 2017 o 21:22

      zawsze możesz zadzonić do mnie lub napisac. mi wyszło to i Tobie wyjdzie! wytłumaczę Ci od a do z

      Odpowiedz
  10. Asia Ewelina HB 23 stycznia 2017 o 12:10

    Moja mama taką robiła tylko bez kaszy 😊

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 23 stycznia 2017 o 12:26

      Sama nie wiem czy coś daje, słyszałam że wciąga sok który jabłka oddają. Z przyzwyczajenia daję. Smaka sobie narobiłam tym wpisem bo sobie przypomniałam i znów chce mi się go upiec 😉

      Odpowiedz
  11. Asia Ewelina HB 23 stycznia 2017 o 12:11

    A ja to kompletnie nie umiem piec 😂

    Odpowiedz
  12. Izabela Bathke 23 stycznia 2017 o 13:08

    No to już wiem co robie w sobote😍😍

    Odpowiedz
  13. e75s 18 maja 2017 o 20:38

    W sobotę będzie test :) Uwielbiam wszystkie szarlotki, jeden przepis mam taki szybki: szkl. mąki, manny,cukru mieszam i połowa tego na spód żaroodpornego naczynia , na to jabłka – oczywiście z cynamonem!- na to reszta suchego ciasta i na koniec starte masło i do piekarnika…:)

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 19 maja 2017 o 19:45

      koniecznie daj znać jak Ci smakuje!

      Odpowiedz
  14. angelika 23 listopada 2017 o 14:41

    Szarlotka w piekarniku! Spielam dupsko i pierwszy raz zrobilam.zobaczymy co mi z tego wyjdzie hehe. Jedyny mankament jest taki ze ciasto z lodowki w ogole nie stwardnialo :( i musialam udziubac kawaleczki jeszcze nieco klejące (niewiem czy takie mialo wyjsc to ciasto) i na gorze wiecej bialka niz ciasta ale moj debiut wiec nast razem msle ze bedzie juz lepiej :) szybko sie robi polecam!

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 24 listopada 2017 o 13:39

      wszystko zrobiłas dobrze musuało wyjść!

      Odpowiedz
  15. angelika 23 listopada 2017 o 14:45

    Jeszcze jak laczylam bialka z budyniem to nie do konca wymieszalam idealnie bo chcialam to zrobic delikatnie lyzka (chyba ze to sie miksuje..?) .nie wiem czy w jakis sposob to wplynie na smak czy wyglad ciasta

    Odpowiedz
  16. angelika 23 listopada 2017 o 16:20

    Niebo w gebie !!! 50min zupelnie wystarczy nawet ze 2 min wczesniej mozna wylaczyc 😉 zamiast papieru do pieczenia ,posmarowalam cala blache margaryna i posypalam bulka tarta…pychotaaa!!! Przepis idealny

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 24 listopada 2017 o 13:39

      a dziękuję miło mi 😉 mnie również bardzo smakuje

      Odpowiedz
    2. izulek - Autor 6 lutego 2018 o 17:47

      Angelika jak piekłaś z termoobiegiem czy bez?

      Odpowiedz
      1. Gosia 18 maja 2018 o 19:54

        Ja piekłam na termoobieg. Pilnowalam aby się nie przypalilo. Najpierw na 30 min następnie 15 i na koniec 5, ale zmniejszyłam temperaturę. Wyszło idealne, palce lizać 🤗

        Odpowiedz
  17. Karolina 16 grudnia 2017 o 21:02

    Nie mam kaszY manny;(czym moge zastapic:(

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 16 grudnia 2017 o 21:13

      Kasza jest po to by wilgoć z jabłek wciągnęła,by spod nie namiękł chyba. Ja nie wiem czym zastąpić. Pukaj do sąsiadki :) !

      Odpowiedz
  18. M 6 lutego 2018 o 17:40

    Proszę mi powiedziec czy te 170st to z termoobiegiem?

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 6 lutego 2018 o 17:44

      ja włączam grzanie góra dół chyba bez termoobiegu

      Odpowiedz
  19. Gosia 18 maja 2018 o 14:52

    Właśnie zapachy dobiegają z mojego piekarnika. Ciasto juz tam siedzi 30 min. Czekam i ślinka mi cieknie 😉 Izulek czy przygotowywalas ten przepis w thermomiksie.
    Ja pokusilam się na ten eksperyment. Trochę mi to zajęło czasu, ale metodą prób i błędów chyba się udało.

    Odpowiedz
    1. izulek - Autor 18 maja 2018 o 16:12

      Tez zrobie znow moze dziś :) Mi 2 razy z rzędu nie wyszła kupilam nowa blachę i do niczego jest.Zawsze ręcznie robię sama.

      Odpowiedz
      1. Gosia 18 maja 2018 o 19:49

        Idealne, ale mąż po łapkach dostaje, aby wytrzymalo do jutra. Idziemy odpoczywać do ogrodu i do kawy ten smakołyk jak znalazł.

        Odpowiedz
        1. izulek - Autor 18 maja 2018 o 19:50

          a ile trzymałas w pekarniku? ja zawsze dłuzej o te 10-15 minut

          Odpowiedz
          1. Gosia 18 maja 2018 o 19:58

            Piekłam na termoobieg bo tylko tak mogę. Mój piekarnik wyrzuca korki jak ustawie inaczej. 30 min dodałam 15 min a następnie 5 ,ale zmniejszyłam na koniec temp. Pilnowalam aby się nie przypalilo. Wyszło, dzięki za przepis, myślę że z malinami też będzie dobre.

          2. izulek - Autor 18 maja 2018 o 21:35

            najlepiej będzie smakował na kolejny dzień. Koniecznie napisz jak Ci przypadł do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *