Przepis własny Ani na pyszny deser słodko-słony.Snikersiki.

Za zgodą Ani wklejam przepisik. Sama wymyśla takie cuda. Ma prawdziwy dar w tym co robi;)

Składniki

MASA:

250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

SOLONY KARMEL:

1 szkl. cukru pudru
9 dag masła
120 ml śmietany 30 %
płaska łyżeczka soli

PONADTO:

10 herbatników maślanych
orzeszki ziemne niesolone
200 ml śmietany 30%
1łyżka cukru pudru
krokant

Sposób przygotowania przepisu:

Snikersiki

  • 1. Herbatniki maślane połamać na drobne kawałki. Ułożyć na dnie pojemników do deserków.
  • 2. Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem na sztywną masę. Szprycą nałożyć na warstwę herbatników.
  • 3. Posypać orzeszkami ziemnymi niesolonymi.
  • 4. Cukier puder postawić na małym ogniu, rozpuścić – nie mieszając !!!
  • 5. Uzyskując pożądany bursztynowy kolor dodajemy masło – wymieszać energicznie, do uzyskania jednolitej masy. Gotować 3 min.
  • 6. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać, zagotować.
  • 7. Dodać sól – wymieszać i wystudzić.
  • 8. Wystudzony karmel wyłożyć na orzeszki.
  • 9. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno . Szprycą nałożyć na karmel.
  • 10. Posypać dekoracyjnie krokantem.

Porady

Ilość deserków jest uzależniona od wielkości pojemniczków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *