Cukinia faszerowana warzywami fetą i czosnkiem.Mniam…

Po mnie można się wszystkiego spodziewać, blog stworzony jako typowo budowlany stał się blogiem dla „dzieci i ich pomysłów na prezenty” a skończył na kulinarii. Brakuje mi tu jeszcze motoryzacji, hee hee, a nie, o tym też już coś pisałam. Do tej pory na moim blogu najczęściej można było wyszukać przepis na pyszne ciasto jak snikers, szarlotkę z budyniem, tort sachera, czy tort coca-coli. Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na swoje zdrowie, wyszukuję przepisy, które są łatwe w zrobieniu i mają mi pomóc w odchudzaniu. Nie wiem co mój dietetyk powie na tę fetę, ale bez niej nie było by to takie dobre. Zrobienie tego dania zajęło mi kilka minut, zapiekłam wszystko w piekarniku.

Jeśli macie ochotę na coś w tym stylu- polecam osobiście. Lekkie szybkie i smaczne.

Przed upieczeniem:

cuki0

Po wyjęciu z pieca.

cuki

Przepis:

cukinia długości 25-30 cm

150 gram sera feta

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

6 pomidorków koktajlowych

zioła prowansalskie

sól musi być! w przepisie nie ma ale wiem że z solą było by jeszcze smaczniejsze. Używam himalajskiej.

Jak zrobić krok po kroku:

Umytą cukinie przekrajam na pół i wydrążam dużą łyżką stołową troszkę środek i pestki .

Ser feta kroję na małe kostki ok 1cm, to samo pomidorki koktajlowe na połówki.

Wnętrze cukini mówią żeby posmarować oliwą.

Do szklanki wlewam oliwę z oliwek, wciskam czosnek i zioła prowansalskie oraz ciutek soli.Mieszam.

W tym co powstało w szklance mieszam ser feta i pomidorki i układam w środek wydrążonej cukinii

Na koniec jeszcze raz sypię ziołami całość.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok.15-20 minut.

 

A jak masz ochotę na więcej przepisów przeze mnie sprawdzonych zapraszam do zakładki kulinaria.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *